Higijena INOX bačava:

INOX materijal nije nepoderiv i nije vječan unatoč njegovoj osobini da ne hrđa bar ne aktivno, te se određene mjere predstrožnosti pri rukovanju moraju sprovoditi.
Inox posuđe za podrumarstvo mahom se izrađuje iz čelika oznake AISI 304 .

I struka i propisi podržavaju taj standard premda se prema naročitim narudžbama, a za posebne potrebe bačve mogu raditi i iz čelika savršenijih karakteristika. Želimo li dug vijek svom posuđu, treba otkloniti sve činioce koji sporije ili brže utječu na njegovu destrukciju..: Ono što je svakome jasno, jest, da se vino ulijeva u čistu posudu. Zaboravlja se često pripremiti sud ranije, pa se pranje vrši tren prije pretakanja, što ne mora biti problem ako se posuda dobro posuši i izglanca sud suhom krpom.

Dakle, vino nikada, nikada ne bi trebalo uliti u mokru posudu. Ako čistunci ne žele sud prati  u sodi za bačve ili deterdžentom za posuđe, imaju najprirodnije  i odlično riješenje, pranje vrućom, a zatim ispiranje hladnom vodom. Sva će nečistoća, uključujući i enološko ulje, nestati.

Kako iznutra tako i vanjština posude mora biti potpuno čista. Nakon pranja i sušenja, uputno je vanjštinu lagano prebrisati blagim rastvorom konzervansa kojim inače domaćice njeguju kuhinjsko posuđe. Vino u inox posudi ne treba sumporavati, naročito ne na klasični način, sumpornim trakama ili slično.Može se dogoditi da u nepažnji koju niti ne primjetimo, čestica sumpora padne  na unutarnji poklopac, i tada nastane problem. ( Postupak  sumporavanja, ako je ono doista potrebno, vrši se blagim rastvorom tekućeg sumpora prema uputi enologa). Evidentirano je nekoliko slučajeva da se probušio plivajući poklopac, kao najtanji od svih dijelova posude, a koji je došao u neposredni kontakt sa sumporom. Šuplji plivajući poklopac potone na dno, pa ako vino nema primjerenu gradaciju, i ako se potonuće ne evidentira za nekoliko dana, kod vina se javlja oksidacija i početak kvara.

Želite li sačuvati najljepše što vino ima, potrebno je na bilo koji način zadržati temperature mošta do 20 ºC, maksimalno.