Upute za INOX bačve:
PRIPREMA SPREMNIKA ZA UPOTREBU
Prije punjenja vašeg spremnika vinom, uljem ili drugim prehrambenim tekućinama, provjerite da li je vaš spremnik kompletan. Uz spremnik, prodavač Vam je trebao isporučiti 2 kugla ventila (slavina i totalni ispust), plovak i poklopac. Da bi se izbjegla oštećenja u transportu, ventil i slavina nisu montirani na spremnik, što je prepušteno Vama. Na navoj slavine namotajte 10-14 namotaja teflonske trake i navijte slavinu na mufu spremnika, ali ne do samog kraja. Isto napravite i sa totalnim ispustom, kojeg imaju svi naši spremnici, ali ovaj put teflon namotajte na nipel koji je zavaren na dnu spremnika, na otvor u centru podnice. Totalni ispust služi za pranje spremnika i ispuštanje vinskog taloga.
Nakon što ste montirali slavinu i totalni ispust odljepite zaštitnu foliju (lako se skida rukom), te spremnik dobro operite iznutra i izvana, koristeći sredstvo za ručno pranje inoxa (kao za kućno posuđe). U koliko posjedujete mini-wash uređaj, pranje će biti brže i temeljitije, ali se spremnik može vrlo dobro očistiti i ručno. Nakon pranja, spremnik namjestite tako da bude čvrsto oslonjen na zemlju sa sve tri noge i punjenje može početi.
NAČIN UPOTREBE
Spremnik napuniti 5-6 cm i provjeriti da li slučajno ne pušta na slavini ili totalu, što bi značilo da ih trebate dotegnuti ili ponoviti postupak montaže. Kada ste se uvjerili da je sve u redu, napunite spremnik do željene razine. Plivajući poklopac lagano spustite na površinu vina. Na površini vina, između plovka i stjenke spremnika nalijte enološko ulje (vazelinsko ili parafinsko) koje možete kupiti u bilo kojoj poljoprivrednoj apoteci. Ulje ulijte toliko da se na vinu stvori opna od 2-3 mm debljine ( npr. u spremnik 320 lit ide cca 3 dcl ulja ). Kako bi se ulje što prije i ravnomjernije razlilo, lagano zarotirajte plovak.
Nakon svega, na vrh spremnika stavite poklopac koji služi za zaštitu od prašine. Prilikom točenja vina iz spremnika, plovak i ulje će se spuštati zajedno sa razinom vina i štititi ga od kontakta sa zrakom do samog dna.
Ne zabrinjavajte se u koliko osjetite miris oksidiranog vina kada podignete poklopac spremnika. Taj miris dolazi od tragova vina koji ostaju na stjenci spremnika, ali nemaju utjecaja na kvalitetu vina ispod plovka i ulja.
Ni slučajno ne palite sumporne trake da bi taj miris spriječili jer je sumporni-dioksid vrlo agresivan i oštećuje inox. Nakon korištenja, spremnik dobro oprati toplom vodom i sredstvima za pranje inoxa koje ne sadrži klor i sol. Vinski talog i kamenac efikasno ćete odstraniti upotrebom vruće vode ili otopine sode bikarbone. Ne stružite spremnik i ne udarajte po njemu. Posebno pazite da spremnik nije u dodiru sa željeznim predmetima ni željeznom prašinom koja može nastati pri brušenju željeznih predmeta u blizini spremnika. U koliko se to ipak dogodi, kontaktirajte proizvođače radi upustva oko postupka čišćenja.
Napomene: Plava naljepnica na spremniku s oznakom M… označava model spremnika, a ne njegov stvarni volumen. Stvarni volumen spremnika kreće se u granicama ± 5,5 % (ovisno o tome dali se radi o spremniku za vino ili ulje) od broja navedenog iza oznake M… Garancija: 2 godine (ne odnosi se na slavine i ventile).