Upute za INOX bačve:

Kupnjom našeg proizvoda, inox spremnika za vino ili ulje, napravili ste pravi izbor kako po pitanju kvalitete, tako i po pitanju same funkcionalnosti proizvoda. Spremnik kojeg ste kupili, napravljen je od najkvalitetnijeg materijala. Prije puštanja u prodaju sa našeg skladišta ili preko prodajne mreže, Vaš inox spremnik je prošao kontrolu kvalitete kojom jamčimo izuzetno dugu i funkcionalnu upotrebu Vas i generacija iza Vas.

PRIPREMA SPREMNIKA ZA UPOTREBU

Prije punjenja vašeg spremnika vinom, uljem ili drugim prehrambenim tekućinama, provjerite da li je vaš spremnik kompletan. Uz spremnik, prodavač Vam je trebao isporučiti 2 kugla ventila (slavina i totalni ispust), plovak i poklopac. Da bi se izbjegla oštećenja u transportu, ventil i slavina nisu montirani na spremnik, što je prepušteno Vama. Na navoj slavine namotajte 10-14 namotaja teflonske trake i navijte slavinu na mufu spremnika, ali ne do samog kraja. Isto napravite i sa totalnim ispustom, kojeg imaju svi naši spremnici, ali ovaj put teflon namotajte na nipel koji je zavaren na dnu spremnika, na otvor u centru podnice. Totalni ispust služi za pranje spremnika i ispuštanje vinskog taloga.

Nakon što ste montirali slavinu i totalni ispust odljepite zaštitnu foliju (lako se skida rukom), te spremnik dobro operite iznutra i izvana, koristeći sredstvo za ručno pranje inoxa (kao za kućno posuđe). U koliko posjedujete mini-wash uređaj, pranje će biti brže i temeljitije, ali se spremnik može vrlo dobro očistiti i ručno. Nakon pranja, spremnik namjestite tako da bude čvrsto oslonjen na zemlju sa sve tri noge i punjenje može početi.

 

 NAČIN UPOTREBE

Spremnik napuniti 5-6 cm i provjeriti da li slučajno ne pušta na slavini ili totalu, što bi značilo da ih trebate dotegnuti ili ponoviti postupak montaže. Kada ste se uvjerili da je sve u redu, napunite spremnik do željene razine. Plivajući poklopac lagano spustite na površinu vina. Na površini vina, između plovka i stjenke spremnika nalijte enološko ulje (vazelinsko ili parafinsko) koje možete kupiti u bilo kojoj poljoprivrednoj apoteci. Ulje ulijte toliko da se na vinu stvori opna od 2-3 mm debljine ( npr. u spremnik 320 lit ide cca 3 dcl ulja ). Kako bi se ulje što prije i ravnomjernije razlilo, lagano zarotirajte plovak.

Nakon svega, na vrh spremnika stavite poklopac koji služi za zaštitu od prašine. Prilikom točenja vina iz spremnika, plovak i ulje će se spuštati zajedno sa razinom vina i štititi ga od kontakta sa zrakom do samog dna.

Ne zabrinjavajte se u koliko osjetite miris oksidiranog vina kada podignete poklopac spremnika. Taj miris dolazi od tragova vina koji ostaju na stjenci spremnika, ali nemaju utjecaja na kvalitetu vina ispod plovka i ulja.

Ni slučajno ne palite sumporne trake da bi taj miris spriječili jer je sumporni-dioksid vrlo agresivan i oštećuje inox. Nakon korištenja, spremnik dobro oprati toplom vodom i sredstvima za pranje inoxa koje ne sadrži klor i sol. Vinski talog i kamenac efikasno ćete odstraniti upotrebom vruće vode ili otopine sode bikarbone. Ne stružite spremnik i ne udarajte po njemu. Posebno pazite da spremnik nije u dodiru sa željeznim predmetima ni željeznom prašinom koja može nastati pri brušenju željeznih predmeta u blizini spremnika. U koliko se to ipak dogodi, kontaktirajte proizvođače radi upustva oko postupka čišćenja.

 Napomene:  Plava naljepnica na spremniku s oznakom M… označava model spremnika, a ne njegov stvarni volumen. Stvarni volumen spremnika kreće se u granicama ± 5,5 % (ovisno o tome dali se radi o spremniku za vino ili ulje) od broja navedenog iza oznake M… Garancija: 2 godine (ne odnosi se na slavine i ventile).